Av: Min Doktor, 2023-02-07

Så överlever ni vabruari

Vabruari har anlänt med förkylning, RS-virus, influensa, vinterkräksjuka och covid-19 som härjar. Som vanligt drabbas små barn lättare, eftersom de har mycket kontakt med andra barn. Här kommer Min Doktors 6 bästa råd för att minska risken för en långdragen vabruari. 

Vad är vabruari?

Namnet vabruari kommer från att februari månad ofta förknippas med sjukdom och att behöva stanna hemma från jobbet för vård av barn (vab). Många virussjukdomar har högsäsong just nu, vilket bland annat kan bero på att vi umgås mer inomhus under vintermånaderna, vilket ökar sannolikheten för att smitta varandra. Läs mer om varför man blir förkyld

Vilka är de vanligaste smittorna?

RS-virus, influensa, vinterkräksjuka, covid-19 och förkylning är några av de sjukdomar som är vanliga att drabbas av under vabruari. Sjukdomarna orsakas av olika virus, som kan smitta på följande olika sätt:

  • Direktkontakt med en smittad person.

  • Droppsmitta, vilket innebär att viruset sprids via vätskedroppar när man nyser, hostar eller pratar.

  • Indirekt kontaktsmitta, vilket sker när du tar på en virusförorenad yta och sedan rör vid ögon, näsa eller mun.

  • Via livsmedel som kommit i kontakt med vatten som innehåller virus (vanligt vid vinterkräksjuka).

  • Vid vinterkräksjuka kan så kallade aerosoler, mikroskopiska droppar som innehåller virus, spridas vid kräkning och diarrée. 

Läkarens tips för att ta sig igenom vabruari

  • Handhygien är A och O

    Du har hört det förut – men att tvätta händerna är viktigt. En god handhygien kan nämligen förebygga sjukdomar. Se därför till att alltid tvätta både dina och dina barns händer med tvål och vatten när ni kommer hem, efter toalettbesök och innan ni äter.

  • Umgås utomhus

    Luftburna smittor sprids enklare inomhus än utomhus. I vabruaritider är det därför en god idé att umgås med familj och vänner utomhus istället för inomhus för att minska risken för att bli sjuka. 

  • Undvik närkontakt

    Om någon i familjen är sjuk, så ska den personen stanna hemma och i möjligaste mån undvika närkontakt med övriga familjemedlemmar.

  • Var noggrann med tvätt och städning

    Se till att vara noggrann när det kommer till städningen för att minska risken att bli smittad om någon i familjen är sjuk. Virus sprids enkelt genom att till exempel snorpapper slängs i en öppen papperskorg istället för en försluten. Lika viktigt är det att tvätta allt som den sjuka i familjen varit nära, såsom lakan, handdukar, filtar och gosedjur.

  • 48-timmarsregeln vid magsjuka

    Om du eller någon i familjen drabbats av magsjuka är det viktigt att stanna hemma från skola eller arbete i minst 48 timmar efter att symptomen försvinner. Detta eftersom magsjuka smittar cirka två dygn efter att symptomen är borta.

  • Sömn och vila

    God sömn är viktigt för hälsan. Det är när du sover som kroppen bekämpar de virus den utsätts för. En dålig sömn försämrar kroppens immunförsvar och gör att det blir lättare att bli sjuk. Att prioritera sömn är alltid viktigt, men ett extra hett tips i sjukdomstider.

Så gör du om ditt febernedsättande är slut

Det råder nu brist på vissa receptfria febernedsättande läkemedel i flytande form hos apotek i hela Sverige. Febernedsättande i flytande form ges till små barn, som har svårt att svälja tabletter. Orsaken till att läkemedlen nu har blivit restnoterade är att smittspridningen av både covid-19, influensa och RS-virus ökade kraftigt under december månad.

 – Om ditt barn har feber och ditt febernedsättande är slut, kontakta ditt apotek för vägledning och möjliga alternativ, säger Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor.

Snabb och enkel vård hos Min Doktor

Om du behöver söka vård för ditt barns sjukdom kan det vara bra att känna till att Min Doktor ger snabb och kostnadsfri vård till barn. Du slipper telefonköer och överfulla väntrum – istället får du hjälp av en läkare direkt från hemmets trygga vrå.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: